Floraliën Gent

2

Als je mij een beetje kent of op social media volgt, weet je dat ik van planten en bloemen hou :) Mijn appartement is een klein beetje een jungle geworden ondertussen met alle cactussen, vetplantjes en andere planten. Je zal hier ook altijd verse bloemen zien.

Ik was dan ook super benieuwd naar de Floraliën dit jaar! Normaal gezien gaat dit door in Flanders Expo en ik moet eerlijk toegeven dat het mij eerder iets leek voor de omaatjes dan 😉 Maar deze keer komen de Floraliën gewoon naar het mooie Gent zelf. Met sites op de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Citadelpark en het St Pietersplein. En dat van 22 april t.e.m. 1 mei. Sowieso al mooie plekken op zich en letterlijk op een steenworp van mijn appartementje 😉

4

Vorige week donderdag was ik naar twee dingen heel benieuwd: de bloemenpracht op de Floraliën en de match Gent-Anderlecht ^^ Ik moet zeggen dat ik echt onder de indruk was van de Floraliën, van de match iets minder 😉

De wandeling start eigenlijk op de Bijloke, een plek dat ik heel goed ken en een beetje mijn dichtst bijzijnde groene oase is 😉 Je wordt meteen ondergedompeld in azalea kunstwerken. Ik ben redelijk recent te weten gekomen dat de azalea’s een beetje een Gents streekproduct zijn, ze worden en masse in het Gentse gekweekt. Ongelofelijk wat voor mooie dingen ze gedaan hebben met die bloemen.

5

Zo’n vaasjesconstructie zou ik ook meteen in huis willen :)

6

Deze editie van de Floraliën (wordt om de vijf jaar georganiseerd) zet Japan in de kijker. En laat dat nu net een land zijn dat bloemen en planten echt tot een kunst verheven heeft. Echt de moeite!

7

Deze constructie was zo indrukwekkend en ik had stiekem zo wat zin om te baden in die roze bloemblaadjes rivier 😉

8

Deze constructie was ook een favoriet van mij, jammer dat je het niet zo goed op foto krijgt. Het leek op een reuzen luster met blaadjes en witte bloemen in mini-vaasjes. Het rinkelde ook zo gezellig door de wind!

9

Een vree wijs bloemenkunstwerk gewoon te bekijken in de Bijloke :)

10

Naast de bloemen, is iets gezellig drinken uiteraard ook héél belangrijk bij een Floraliën bezoek 😉 Een van mijn favoriete plekjes in de buurt, het STAMcafé, is voor de gelegenheid omgebouwd tot Café Frascati. Maar daarover straks meer. Sowieso heerlijke taartjes en andere lekkere dingen èn een mooi terras :)

11

Na de Bijloke leidt het Floraliën pad je naar de Leopoldskazerne. Ik vond dit heel indrukwekkend. Het deed mij denken aan een bloemen toverbos of een soort Tomorrowland met bloemen en planten. Vree wijs en gezellig! Je zou er volgens mij perfect een mini Gentse Feesten kunnen houden :)

12

Naast de bloemen en planten, maken de serres het bloemen toverbos super kleurrijk. Iets wat ik jammer genoeg niet op foto kon vastleggen: de heerlijke geuren van de Floraliën! Het is echt een feest voor de zintuigen :)

13

Mega wijs gedaan met die mooie lampen en speciale standbeelden. Door die lampen krijg je zo’n gezellig gevoel.

16

In de serres kan je originele bloemenkunstwerken ontdekken. Maar die moet je zelf eens gaan bekijken! 😉

17

Helemaal in actie om al die bloemenpracht vast te leggen ^^ Dikke merci voor de wijze foto, Petra!

Na de Leopoldskazerne moest ik helaas al door naar de voetbal. Maar ik was al serieus onder de indruk na die twee sites. Ik ga sowieso nog eens terug naar de andere twee sites want heb gehoord dat vooral de “bloemenluster” super hard de moeite is :)

cf1

Ik zei al dat het STAMCafé tijdens de Floraliën omgedoopt is tot Café Frascati, nog t.e.m. 1 mei. Hier moet je sowieso eens stoppen om binnen te kijken en iets te drinken van de aangepaste kaart! Floor.be had me uitgenodigd voor een vree wijze Kokedama workshop met Sofie van Phytplants. Een workshop met planten in 1 van mijn favoriete Gentse plekjes? Daar moet ik uiteraard bij zijn 😉

cf2

Sofie is een super sympathieke madame en heeft extreem goede vingers. Toen ik haar webshop Phytplants met oh zo wijze airplants redelijk in het begin ontdekte, kon ik mij echt niet houden om er te bestellen. Mijn airplants zijn nog altijd alive and kicking :)

Kokedama? Kokedama is soort van Japanse ‘plantenkunst’ waarbij je een plant in een gigantische mosbal integreert, voorziet van touw en zo kan je de plant mooi ophangen. Het wordt ook een ‘string garden’ of ‘a poor man’s bonsai’ genoemd. Check zeker Google of Pinterest eens want je kan er prachtige dingen mee doen! En het goede nieuws? Het is echt niet zo moeilijk en verrassend ontspannend om te maken 😉

cf3

Je begint eigenlijk met een heel gezellige pasta te maken van potgrond, een speciale soort klei voor bonsai en wat water. Lekker kneden en daar dan een mooie bal van maken, zo groot als een sinaasappel :) Wanneer je die bal goed aangedrukt hebt en er voldoende water uitgeknepen hebt, komt de volgende fase. Je breekt de bal voorzichtig in twee en daar steek je dan de wortels van jouw plant in. Zorg ervoor dat je voldoende aarde van de wortels gedaan hebt, zodat ze goed in die aardebal passen. Héél goed aandrukken en daarna bekleed je de bal met lapjes mos. Gebruik wat speciale pinnetjes om het mos goed te bevestigen en daarna ga je met een stuk touw rond de mosbal. Zo maak je jouw kokedama lekker stevig en met dat touw kan je het ook ophangen :) Check zeker eens de DIY’s die het internet rijk is want het is echt niet zo moeilijk. Veel succes!

cf4

Duidelijk zo fier als een gieter met mijne eigen kokedama :) Hij stelt het hier trouwens heel erg goed! Ik had helaas geen plaats om hem op te hangen maar je kan hem ook perfect op een schaaltje plaatsen. Zorg ervoor dat je de mosbal twee keer per week kort bevochtigd in een waterbadje.

fc6

Het was voor mij echt een leuke verrassing om te zien hoe wijs de Floraliën dit jaar zijn! Het is echt niet een uitstap enkel voor gepensioneerden ofzo 😉 De prijs is misschien wel niet zo goedkoop (35 euro) maar met dat ticket heb je toegang tot alle sites. Een tip voor de werkmensen onder ons: na 19u kost een ticket voor alle sites je 9,50 euro! Moet sowieso ook bijzonder zijn om de Floraliën by night mee te maken :)

In de Bijloke site kan je een paar dingen gewoon zonder ticket bezichtigen en ik kan jullie een verfrissend drankje of lekker gerechtje bij de bloemenjungle van Café Frascati alleen maar van harte aanraden :)

Zijn jullie al naar de Floraliën geweest? Of zijn jullie het nog van plan?

Related Posts:

4 thoughts on “Floraliën Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>